Miért nincs ellenzéke a Fidesznek? - III. rész: A Jobbik lopakodó kihívót játszik

silence.jpg

Fura politikai helyzet van, ahol látszólag nincsen valódi ellenzéke a kormánynak. Ennek az egyik oka maga a Fidesz, amely nem hajlandó a valós kihívója, a Jobbik ellen harcolni, hanem inkább a fiktív baloldali fenyegetésről szóló darabot állít színpadra.

A Jobbik eközben úgy próbál a Fidesz fő kihívója lenni, hogy nem viselkedik ellenzéki erőként.

Két szék között...

Ennek az az oka, hogy a Jobbik egyszerre két különböző szavazói csoportra céloz, ami viszont két, egymásnak ellentmondó stratégiát eredményez:

- A Jobbik egyrészt a Fidesz-ellenes szavazók gyűjtőpártja akar lenni. Azt szeretné, ha mindenki, akinek elege van a NER-ből, hozzá gravitálna. Ehhez a Fidesz fő kihívójának kell látszania.

- Ugyanakkor a kiábrándult fideszesekre is épít. Azt szeretné, ha hozzá vándorolnának át, amit lehetővé is tesz a két párt azonos világnézete. Az ő meggyőzésükhöz viszont a Fidesz jobb alternatívájaként, nem pedig könyörtelen ellenfeleként kell feltűnnie. Nem támadhatja annyira frontálisan a Fideszt, hogy felégesse az átjárást.

Ezzel elég ellentmondásos helyzetbe került: egyszerre kéne egy anti-Fidesznek és egy jobb-Fidesznek látszódnia.

A Jobbik ebben a helyzetben óvatosan egyensúlyozgat. Fő kihívóként a kormánnyal világnézeti harcba nem tud keveredni, csak a „tisztább”, „ugyanazt jobban” vonalat tudja képviselni. A Jobbik végső soron egy olyan ellenzék, amely nem viselkedhet hagyományos ellenzékként.

Az eredmény az, hogy ahogyan a Fidesz sem érdekelt abban, hogy a Jobbikot mutassa a fő kihívójaként, a Jobbik sem érdekelt abban, hogy frontális kihívóként jelenjen meg.

A mentőöv

A Jobbik számára egy olyan bombabiztos téma van, ami hozhatja mindkét szavazói csoportot, amire céloz: a korrupcióellenesség.

A korrupcióelleneség nem jelent ideológiai harcot egy hasonló világnézetű párt ellen, ezért a kiábrándult Fidesz-szavazóknak is szimpatikus lehet. Az elszegényedő, kormányellenes tömegek számára pedig a csókosok pofátlan gazdagodása motiváló csatakiáltás.

2015 elején be is bizonyosodott, hogy a baloldali ellenzéki csoportok és tüntetők a hatásos korrupcióellenes fellépésükkel a Jobbik erősödését érték csak el.

Címkék: szitu