Bokros Lajos megmagyarázhatatlan utánlövése

bokros_2.jpg

Meglepő hír, hogy Bokros Lajos ebben a furcsa időpontban jött rá, "hogyan lehet legyőzni a Fideszt és helyreállítani a demokráciát", legalábbis ezen a címen tartott a hétvégén konferenciát, ahol elő is állt az újdonságnak beharangozott ötlettel:

Az ellenzéki pártok csak a jogállam helyreállítására kössenek szövetséget, majd utána indítsák újra a választási rendszert, és ekkor már külön fussanak neki a választásoknak. Bokros szerint a szövetség üzenete az lesz:

"2018-ban szavazz ránk azért, hogy az alkotmányos jogállamiság helyreállítása után szavazhass a saját pártodra."

Déjá vu.

Ebben az ötletben semmi új nincsen, régóta kering már az ellenzékben.

A 4K! például pontosan ugyanezt javasolta Mesterházynak, amikor 2012 végén összellenzéki tárgyalást kezdeményezett.

"az ellenzéki erőknek - ahelyett, hogy minden területre kiterjedő közös program megalkotásával küszködnének egymással - a köztársaság és jogállam helyreállításának programjában kell megállapodniuk egymással, és erre kell kialakítaniuk választási együttműködést.

A minimumban kell megállapodni egymással, a köztársasági minimumban, amelyet egyébként is osztanak a demokratikus erők.

A 4K! javaslata szerint a demokratikus alkotmányozási folyamatot népszavazással kell lezárni, ahol az emberek elfogadhatják vagy elutasíthatják az új, köztársasági alkotmányt. Ezután az alkotmányozó országgyűlésnek fel kell oszlatnia magát, és új, immár tisztességes választásokat kell kiírnia, hogy az embereknek valóban legyen lehetőségük dönteni különböző politikai alternatívák között.

Kész az MSZP arra, hogy az alkotmányozás után visszaadja a néptől kapott hatalmat a népnek, hogy az emberek azután valóban szabadon választhassanak?"

De még azt sem mondhatjuk, hogy ezt a megoldást kifejezetten a 4K! találta fel. Az ötlet régóta keringett az ellenzéki aktivisták különböző köreiben.

A javaslat persze naiv volt, a technikai összefogás helyett mind Mesterházy, mind Bajnai arra törekedett, hogy a teljes baloldalt egyszemélyi vezetése alá vonja. Végsőkig folytatott, eleinte destruktív, végül már komikus párharcuk végül a Fidesz újabb kétharmadához vezetett.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. 2012-ben ennek a kérdésnek még volt tétje, a régi baloldalnak akkor hihető esélye volt a Fidesz megverésére. Most azonban nincsen.

Hogyan jutott eszébe most Bokrosnak az előző ciklus egyik jelszava, miért jelentette be újdonságként, és miért gondolta, hogy az a mai helyzetben is működik, megmagyarázhatatlan rejtély.